• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2005

  Het bezoek van de paus aan Nederland

  ‘Ja en amen, meer werd er niet van ons verwacht’

  Door: Martijn Blekendaal

  Op 11 mei 1985 kust paus Johannes Paulus II de grond van vliegveld Welschap-Eindhoven. Een groot deel van (katholiek) Nederland zit echter niet op de paus te wachten. Op een bijeenkomst in de Jaarbeurs maakt Missieraadslid Hedwig Wasser een persoonlijk statement, dat inslaat als een bom. 'Er stonden meerdere aanwezigen te huilen. Maar er waren ook kwade mensen.'

  'Het moet een uur of zeven zijn geweest. Een paar dagen na mijn toespraak. Ik kwam thuis van school, uit Driebergen, waar ik de opleiding "Theologie van het maatschappelijk handelen" volgde. Er stond een politieauto voor de deur. In de tuin waren allemaal mannen aan het zoeken: de explosievenopruimingsdienst. Ik vroeg wat er aan de hand was. Mijn man vertelde me dat mijn zoontje 's middags een telefoontje had gekregen: "Er ligt een bom in uw tuin." Ik kon nauwelijks geloven dat het serieus was. In de ochtend had ik nog euforisch met medestudenten en met de Duitse pers over mijn optreden staan praten. Nee, bedreigd voelde ik me niet. Het bleek uiteindelijk ook loos alarm. Maar mijn kinderen waren wel bang. Ik was vooral verbijsterd, en wist niet wat me overkwam.

  Achteraf bezien,' vertelt Hedwig Wasser (65), de voormalige voorzitter van de Acht Mei Beweging, 'ben ik gewoon ontzettend naïef geweest. Alleen al het uitspreken van het woord "homoseksueel" in de nabijheid van de paus riep zoveel kwade reacties op. Op een gegeven moment was ik gewoon bang om de telefoon op te nemen. Vreselijke scheldpartijen kreeg ik over mij heen. Het woord "hoer" was nog netjes. Zo heb ik geleerd hoe de wereld in elkaar steekt.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen