• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2014

  Hertog van Alva in de Nederlanden

  IJzeren hertog met volmacht

  Door: Femke Deen

  Zonder morele problemen liet de hertog van Alva duizenden Nederlandse opstandelingen over de kling jagen. God stond immers aan zijn kant. Toch werd zijn moordlust zelfs zijn Spaanse opdrachtgevers te gortig.

   

  In maart 1572 zagen verbaasde toeschouwers in Amsterdam hoe een groep kinderen een grimmig spel opvoerde. Ongeveer zeventig kinderen paradeerden door de straten, met in hun midden een jongen die was uitgedost als de hertog van Alva, de landvoogd van de Nederlanden. Op het hoogtepunt van de spotoptocht namen de kinderen de namaak-Alva gevangen door een net over hem heen te gooien. Daarna werd hij bekogeld met ‘slijck ende vuylnigheyt’. Dat de verklede Alva niet vrijwillig meedeed, blijkt uit het feit dat hij zijn belagers uiteindelijk ontvluchtte ter hoogte van de Kalverstraat.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen