Home Dossiers Achttiende eeuw Handdruk gaf vertrouwen 

Handdruk gaf vertrouwen 

  • Gepubliceerd op: 20 augustus 2024
  • Laatste update 22 aug 2024
  • Auteur:
    Teun Willemse
  • 1 minuut leestijd
Handdruk gaf vertrouwen 
Cover van
Dossier Achttiende eeuw Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

In de achttiende eeuw begroetten Britten elkaar steeds vaker met een handdruk, want in drukke industriesteden was het niet praktisch om rustig je hoed af te nemen of een diepe buiging te maken. Handen schudden was bovendien een symbool van gelijkheid, schrijft historicus Penelope J. Corfield in Urban History

Britse stedelingen keken de begroeting af van koopmannen, die elkaar een hand gaven om deals te beklinken. Ook de quakers – religieuzen die in 1656 naar Engeland kwamen − droegen bij aan het normaliseren van de handdruk. Zij hanteerden geen rangen of standen: iedereen gaf elkaar een hand. De Britten keken eerst neer op die ‘onbeschofte’ begroeting, maar dat veranderde toen de quakers succesvoller en talrijker werden. Ook het groeiende vertrouwen in andermans lichamelijke hygiëne droeg bij aan de popularisering van de handdruk. Zelfs de elite nam het gebruik over. Hoewel de achttiende-eeuwse etiquette nog steeds buigingen voorschreef, gaven graven en baronnen elkaar steeds vaker een hand.

Openingsafbeelding: De vriendschap. Ets door Daniel Nikolaus Chodowiecki, 1794. Bron: Getty Images.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9 - 2024