• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2012

  Gouden tijden voor de condottieri in de Renaissance

  Door: Annemarie Lavèn

  Vijftiende-eeuws Italië was politiek tot op het bot verdeeld. Terwijl de Renaissance zijn hoogtepunt beleefde streden stedelijke autoriteiten, lokale edelen en de kerk om de macht. Het waren gouden tijden voor de condottieri, die hun diensten aanboden aan wie maar betalen wilde. Er kleefde een groot risico aan dat opportunisme, zo ervoer Sigismondo Pandolfo Malatesta, een van de beruchtste condottieri uit de Italiaanse geschiedenis.

   

  In een brief aan zijn vriend Pierfrancesco de’ Medici beklaagt de ooit gevreesde condottiero Sigismondo Pandolfo Malatesta (1417-1468) zich over zijn lot: ‘Ze zeggen wel dat wie weinig bezit weinig zorgen kent. Ik heb vrijwel niets meer over, maar genoeg zorgen om melancholisch of krankzinnig te worden. Ik heb daarom besloten mijn zogenoemde leger vanaf nu vooral voor de jacht te gebruiken. Dus als je me nog een paar goede jachthonden kunt sturen, zou je me een groot plezier doen…’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen