• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 6 november 2018

  Regels en rituelen in de Tweede Kamer

  ‘Geert Wilders weet precies wat wel en niet kan’

  Door: Ollie Peijnenburg

  Onmiskenbaar is er aan het Binnenhof de laatste zeventig jaar veel veranderd. En toch behield de Tweede Kamer al die tijd haar eigen karakter. In Macht der gewoonte ontleedt politiek historica Carla Hoetink de politieke cultuur van de naoorlogse Tweede Kamer. Ze zet uiteen wat en wie het leven en werken aan het Binnenhof bepalen. ‘Pas sinds het eind van de vorige eeuw en de opkomst van Pim Fortuyn zijn Kamerleden zo gericht op media-aandacht.’

   

  Hoe kwam u erbij om een boek te schrijven over regels en rituelen in de Tweede Kamer?
  ‘Toen ik mijn afstudeerscriptie aan het voorbereiden was, stuitte ik op een archief over uitlatingen van Kamerleden die de officiële verslagen van de debatten niet gehaald hadden. Van 1934 tot 2001 had de voorzitter van de Tweede Kamer namelijk de bevoegdheid tot schrappen. Nog steeds kan een voorzitter Kamerleden terugfluiten, maar in deze periode konden woorden die hij in strijd vond met de waardigheid van het parlement, of die buiten de Kamer tot strafvervolging zouden hebben geleid, in zekere zin censureren.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen