• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2008

  Gavrilo Princip en de aanslag op Franz Ferdinand

  De moord op een tiran was een ‘nobele daad’

  Door: Guido van Hengel

  Gavrilo Princip, die met de moord op aartshertog Franz Ferdinand de Eerste Wereldoorlog in gang zette, werd daartoe vooral aangezet door onvrede over de sociale achterstand van de Servische boeren. In het Habsburgse Rijk vormden nationalisme, romantiek en de beschikbaarheid van vuurwapens een explosief mengsel, dat jongeren in snel tempo deed radicaliseren.

  De moord op Franz Ferdinand door Gavrilo Princip is het schoolvoorbeeld van de historische aanleiding: een kleine 'terloopse' gebeurtenis die de écht grote processen, in dit geval de Eerste Wereldoorlog, in gang zet.

  Toch is de aanslag ook in een nadere context interessant, namelijk die van de maatschappelijke functie van terreur aan het begin van de twintigste eeuw.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen