• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 7 juni 2021

  Filmrecensie: De slag om de Schelde

  Geen oorlogshelden maar alledaagse jongeren

  Door: Jos van der Burg

  Oorlog is in films vaak het decor van heldenverhalen, maar daar hebben de makers van De slag om de Schelde geen boodschap aan. Hun film is een rauw drama over de belevenissen van drie jongeren in 1944 tegen de achtergrond van de slag om de Schelde.

  De slag om Arnhem kent iedereen, maar de slag om de Schelde is veel minder bekend. Dat is vreemd, want de overwinning in deze strijd was van cruciaal belang voor de geallieerde opmars. Op 4 september 1944 was Antwerpen bevrijd, gevolgd door een opmars langs de Schelde, waarna Walcheren als laatste eiland moest worden veroverd. Zolang de Duitsers Walcheren bezetten, hadden zij de controle over de monding van de Schelde waardoor de geallieerden de haven van Antwerpen niet konden gebruiken. Dat was een nijpend probleem, omdat voor een verdere snelle opmars de haven van Antwerpen nodig was voor de aanvoer van troepen en goederen. Uiteraard begrepen ook de Duitsers het strategische belang van het eiland. Het leidde tot het grootste Nederlandse slagveld in de oorlog.

  Als voorspel op de verovering hadden de geallieerden in oktober 1944 met het bombarderen van dijken Walcheren onder water gezet. Een kleine maand later, op 1 november, begon de strijd om het eiland. Een onderdeel was de slag om de Sloedam, de anderhalve kilometer lange en veertig meter brede dam, die Zuid-Beveland, dat toen nog een eiland was, met Walcheren verbond. De film De slag om de Schelde (vanaf 5 juni in de bioscoop te zien en later op Netflix) speelt zich af tegen de achtergrond van deze strijd, zodat hij historisch juister De slag om de Sloedam had kunnen heten. Ook de Engelstalige titel The forgotten battle dekt de lading beter.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen