• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Europa’s vernedering in de Suezcrisis

  Door: Ivo van de Wijdeven

  In 1956 vielen Groot-Brittannië en Frankrijk samen Egypte binnen. Ze hadden niet overlegd met de Amerikaanse president Eisenhower, die de twee Europese landen streng tot de orde riep. De Suezcrisis kostte Frankrijk en Engeland hun status als grootmachten en gaf een sterke impuls aan de Europese integratie.

  In de vroege ochtend van 5 november 1956 landden Britse en Franse paratroepers rond de Egyptische havenstad Port Said aan de monding van het Suezkanaal. Operatie Musketeer was begonnen. De Egyptische militairen waren geen partij voor de geharde veteranen. Binnen een paar uur hadden ze het vliegveld en cruciale bruggen in handen. Maar toen ze de stad in trokken om het laatste verzet op te rollen, raakten ze verstrikt in huis-aan-huisgevechten met lichtbewapende, maar bloedfanatieke Egyptische burgermilities. De volgende ochtend volgden grootschalige amfibische landingen en met hulp van de luchtmacht was Port Said aan het einde van de middag stevig in Brits-Franse handen. Alles liep volgens plan. Opgewekt rukten Britse tankeenheden langs het Suezkanaal op naar het zuiden.

  Maar iets na middernacht kwam plots het bevel door om de opmars te staken. Operatie Musketeer had slechts 43 uur geduurd. De Amerikaanse president Dwight Eisenhower had grote politieke én economische druk uitgeoefend op Londen en Parijs om hun militaire avontuur in Egypte te beëindigen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen