• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 3 november 2021

  Ethiopië hakt Italië in de pan

  Hoe een Afrikaans land uit handen bleef van een Europese kolonisator

  Door: Hans Averdijk

  Aan het eind van de negentiende eeuw was bijna heel Afrika verdeeld tussen Europese koloniale machten. Alleen een eeuwenoud keizerrijk in de Hoorn van Afrika bleef weerstand bieden tegen de westerse overheersing. In 1896 versloeg een verzameld Ethiopisch leger een Italiaanse invasiemacht bij de plaats Adwa. Het maakte een voorlopig einde aan pogingen om Ethiopië bij het Italiaanse koninkrijk te voegen.

  Op een zaterdag in september 1895, een marktdag, verzamelde zich een grote menigte in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Geroffel op trommels kondigde de komst van twee herauten aan, waarna het lawaai op de markt verstomde. De herauten hieven een staf met een groengele banier op, bliezen op een hoorn en verkondigden hun boodschap. Keizer Menelik II riep alle mannen in zijn rijk die gezond van lijf en leden waren op om met hem ten strijde te trekken tegen een vijand die in het noorden het land was binnengevallen: Italië. Binnen een paar minuten reden mannen op paarden naar alle richtingen in het land om de boodschap van de keizer verder te verspreiden.

  Een paar maanden later werden de Italianen door het gemobiliseerde leger van keizer Menelik verslagen. Het was niet de eerste keer dat de Europeanen een nederlaag leden tegen een Afrikaanse strijdmacht; in 1879 overkwam de Britten hetzelfde bij Isandlwana in Zuid-Afrika tegen de Zoeloes, al ging dat om een veel kleinere veldslag. In tegenstelling tot het Zoeloekoninkrijk zou Ethiopië echter onafhankelijk blijven. De Slag bij Adwa werd daarom het symbool van succesvol Afrikaans verzet en Ethiopië werd een baken van hoop voor Afrikanen die onder Europese heerschappij leefden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen