Het duurde door tegenslagen langer dan verwacht, maar nu is er dan toch de verfilming van Arthur Japins Een schitterend gebrek. De film over de eerste liefde van Casanova oogt fraai, maar komt door de schematische personages zelden tot leven.
Hij was schrijver, avonturier, diplomaat en misschien spion, maar Casanova (1725-1798) leeft vooral voort als legendarische vrouwenverleider. In zijn memoires noteert hij om precies te zijn 122 bedveroveringen. Onder hen zijn eerste tienerliefde Lucia, die hij ontmoette op het platteland in Noord-Italië. Door het verschil in sociale status kwam het niet tot een huwelijk. Later schreef Casanova dat Lucia een van de twee vrouwen in zijn leven was die hij onrecht had aangedaan. Maar hoe verging het Lucia na hun liefdesrelatie? De vraag prikkelde de verbeelding van Arthur Japin, met als resultaat ruim twintig jaar geleden Een schitterend gebrek.
De historische roman, die een bestseller werd, volgt vanuit Lucia’s perspectief haar leven vanaf de liefdesrelatie in 1742 tot aan haar verblijf in Amsterdam zestien jaar later. Daar ontmoet ze in totaal andere omstandigheden haar jeugdliefde weer. In 2008 kocht Stephen Fry de filmrechten, maar de film kwam niet van de grond. Vervolgens zou de vorig jaar overleden Erwin Olaf zijn regiedebuut ermee maken, maar hij moest wegens ziekte afhaken. Maar nu is er dan toch de internationale verfilming van regisseur Michiel van Erp.
Meer recensies lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
Dat de meeste gebeurtenissen historisch speculatief zijn, is niet per se een bezwaar, maar wel dat Lucia en Casanova nogal schematische personages zijn in een film over de aard van de liefde. Gaat liefde over geven of nemen? Casanova’s probleem is dat hij na de desillusie van zijn tienerliefde geen liefde meer kan geven. Hij beleeft alleen nog plezier aan het veroveringsspel. Lucia is een feministe avant la lettre die onafhankelijk en vrij wil zijn. In het instituut huwelijk ziet ze niets, want dat maakt vrouwen tot slaven. Het zou een vlammende confrontatie tussen beiden kunnen opleveren, maar het kostuumdrama mist vuur. Een schitterend gebrek is smaakvol, maar nooit meeslepend.

Openingsafbeelding: Aneurin Barnard als Casanova en Dar Zuzovsky als Lucia.