• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2020

  Een moslim wordt Caesar

  De verovering van Constantinopel

  Door: Key Tengeler

  In 1453 belegerde sultan Mehmet II Constantinopel, het ‘tweede Rome’ op de grens van Europa en Azië. Mehmet bestookte de muren met machtig kanonnenvuur, maar de hoofdstad van de wereld liet zich niet zomaar innemen. Daarom kwam hij met een totaal onverwachte manoeuvre.

  Negentien jaar was Mehmet II toen zijn vader, de sultan, stierf in 1451. Eigenlijk was Mehmet al op zijn twaalfde tot sultan gekroond, maar de grootvizier, de belangrijkste raadsheer van de sultan, had zijn vader overgehaald terug te keren van zijn pensioen en toch het Ottomaanse Rijk te besturen. Toen zijn vader stierf, zat Mehmet in ballingschap in Manisa. Hij keerde zo snel mogelijk terug naar Edirne, de hoofdstad van de Ottomanen, om het sultanaat te claimen. Daar werd hij wantrouwend ontvangen door de grootvizier, die hem eerder al zijn macht had afgepakt. Mehmet moest zichzelf bewijzen.

  Op dat moment bestond het Ottomaanse Rijk grofweg uit het territorium van het voormalige Byzantijnse Rijk: Anatolië, de Balkan en Griekenland. Het enige stukje Byzantium dat nog niet was ingelijfd, was het geografische en symbolische hart van wat nog steeds officieel het Romeinse Rijk was: Constantinopel. Mehmets vader en grootvader hadden eerder tevergeefs geprobeerd de muren neer te halen. Mehmet wilde zich daar niet bij neerleggen. Hij startte gelijk met de voorbereiding van de belegering van de ‘Koningin der Steden’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen