Home Dwangarbeiders luidden de nucleaire noodklok

Dwangarbeiders luidden de nucleaire noodklok

  • Gepubliceerd op: 1 augustus 2024
  • Laatste update 20 aug 2024
  • Auteur:
    Teun Willemse
  • 2 minuten leestijd
Werken in een uraniummijn

Waarom nu?

De Arbeidsinspectie concludeert in een nieuw rapport dat bedrijven betere bescherming moeten bieden aan personeel dat met gevaarlijke stoffen werkt.

In 1956 repatrieerde West-Duitsland 3000 dwangarbeiders uit Tsjecho-Slowakije. Sommigen waren ziek geworden van het werk in uraniummijnen en vroegen aandacht voor de gevaren van radioactieve straling. Dat bracht hen op ramkoers met de nucleaire ambities van de West-Duitse overheid.

De teruggekeerde dwangarbeiders noemden zichzelf de Joachimsthalers, naar het dorp waar ze na de oorlog in werkkampen waren beland vanwege collaboratie met Hitlers regime. In Contemporary European History schrijft historicus Caitlin Murdock dat hun naziverleden de mannen tot ‘onverwachtse hoeders van de publieke gezondheid’ maakte. In nieuwsbrieven en persconferenties vroegen ze om meer onderzoek naar de gevaren van straling en eisten ze betere bescherming voor arbeiders die met radioactief materiaal werkten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

De Joachimsthalersvergeleken hun lot met dat van de Japanners in Hiroshima; volgens de ex-dwangarbeiders waren ze allemaal proefkonijnen van het atoomtijdperk. Die onheilspellende boodschap kwam de West-Duitse overheid slecht uit. Nucleaire ontwikkelingen moesten in de toekomst voor stabiliteit en welvaart zorgen, dus vreesde de regering een ‘atoompsychose’ onder de bevolking.

De Joachimsthalers kregen dan ook nooit volledige erkenning als slachtoffers van straling. Toch zorgde hun lobby wel voor meer medisch onderzoek en de eerste arbeidswetten rond radioactief werk. Bovendien legden ze het fundament voor de anti-atoomprotesten van de jaren zeventig.

Afbeelding: Het werk in een uraniummijn in de jaren zeventig.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9 - 2024

Nieuwste berichten

Hitler ontmoet arbeiders van Siemens in Berlijn
Hitler ontmoet arbeiders van Siemens in Berlijn
Artikel

Was Adolf Hitler links? Ja en nee, zegt fascisme-expert

Radicaal-rechtse politici zoals Elon Musk, Alice Weidel (AfD) en Martin Bosma (PVV) bestempelen het fascisme als een linkse ideologie. Aan de linkerkant van het politieke spectrum heerst juist de overtuiging dat fascisten handlangers waren van het grootkapitaal. Zo zou de term ‘nationaal-socialisme’ alleen maar zijn bedacht om de arbeidersmassa te misleiden, en haar nog gemakkelijker...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

Paus Franciscus is overleden. Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen met Frans Willem Lantink De paus en...

Lees meer
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer