• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2002

  De vroegste geschiedenis van Nederland

  `Die mensen leefden in het paradijs'

  Door: Geertje Dekkers

  Hunebedden, knotsen en Neanderthalers, dat is wat we voor ogen hebben bij de vroegste geschiedenis van Nederland. Maar meer dan zevenduizend geleden ging men hier al over op landbouw. En al in het vierde millennium voor Christus beschikten we over schepen waarmee we naar Helgoland konden varen om vuursteen te halen.

  Leken weten van de prehistorische bewoners van het huidige Nederland. Hun beeld is vaak een karikatuur: Bataven die in een berenvel met een houten knots hun hele leven bezig waren hunebedden te bouwen – als ze niet zaten te dobbelen tenminste. Maar houten knotsen en dobbelstenen uit de prehistorie zijn hier nooit gevonden, en de bewoners van deze gebieden droegen waarschijnlijk tienduizenden jaren geleden al geen berenvellen meer, maar bewerkt bont en wollen kleding. En in de prehistorie woonden hier helemaal geen Bataven: die kwamen pas rond 50 v.Chr. naar Nederland.

  Deels is het de schuld van de archeologen zelf dat de meeste mensen zo weinig weten over hun werk. Ze publiceren vooral over individuele vondsten en opgravingen, en schrijven nauwelijks syntheses. Het laatste overzichtswerk over Nederland in de prehistorie is alweer een paar decennia oud, terwijl veel inzichten uit de archeologie sindsdien zijn veranderd. Onder leiding van Leendert Louwe Kooijmans, hoogleraar prehistorie aan de Universiteit Leiden, publiceert een groep archeologen daarom binnenkort De prehistorie van Nederland, gebaseerd op het onderzoek van de afgelopen decennia.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen