Home Dossiers Tweede Wereldoorlog Veldslagen in de Tweede Wereldoorlog

Veldslagen in de Tweede Wereldoorlog

  • Gepubliceerd op: 17 april 2007
  • Laatste update 05 apr 2023
  • Auteur:
    Maria van Haperen
  • 3 minuten leestijd
Veldslagen te zien in dvd-box
Hitler in de Tweede Wereldoorlog
Dossier Tweede Wereldoorlog Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Onder de titel World War II. The Complete History is bij uitgeverij House of Knowledge een tiendelige serie verschenen met alle militaire hoogte- en dieptepunten uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de liefhebbers van veldslagen in de Tweede Wereldoorlog bieden de dvd’s ruim dertig uur originele (journaal)beelden van de oorlog te land, ter zee en in de lucht.

Het begeleidend commentaar stuurt vanaf de machtsovername van Adolf Hitler doelgericht en nogal deterministisch af op de ontketening van de Tweede Wereldoorlog. Zo kwam Hitler, aldus de dvd, weliswaar op legale wijze aan de macht, maar wel met bewust gebruik van geweld, en bestreed hij alle tegenstand met wapengekletter.

Meer lezen over de Tweede Wereldoorlog? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Hitlers machtshonger kende geen grenzen en daartegen had de internationale gemeenschap geen verweer. Weliswaar hadden Frankrijk en Groot-Brittannië hem een halt toe kunnen roepen, maar zij lieten zich voortdurend in de luren leggen. De inname van het Rijnland (1936) en de inlijving van Oostenrijk (1938) waren gewelddadig en de Conferentie van München (september 1938) regelrecht verraad, concludeert het commentaar onder de eindeloze beelden van binnenmarcherende soldaten. Miljoenen Tsjechen werden opgeofferd aan de belangen van 250.000 Sudeten-Duitsers; dat had bij de toenmalige politici toch de schellen van de ogen moeten doen vallen?

Het niet-aanvalsverdrag tussen Duitsland en de Sovjet-Unie in augustus 1939 vormde de opmaat tot de oorlog. Toen als Poolse officieren verklede Duitse militairen hun eigen land binnenvielen, bood dat Hitler de gelegenheid om Polen in een Blitzkrieg verpletterend te verslaan. Op dat moment was Duitslands bondgenoot Japan al vanaf 1931 in oorlog met China, en toen ook de Verenigde Staten in 1941 bij dat conflict betrokken raakten was de Tweede Wereldoorlog een feit.

World War II. The Complete History toont de Tweede Wereldoorlog als een aaneenschakeling van eenduidige oorzaken en gevolgen. Het commentaar bij de beelden lijkt op de tekst van een spannend jongensboek. Gevechtshandelingen bij veldslagen in de Tweede Wereldoorlog volgen elkaar in hoog tempo op en daarbij deinzen de samenstellers er niet voor terug zo nu en dan anachronistisch te werk te gaan om te benadrukken wie de agressoren waren. Fragmenten uit 1945 van concentratiekampen invoegen tussen de beelden van 1938 ondergraaft de kwaliteit van de serie.

Dat laatste zal de liefhebber van militaire geschiedenis waarschijnlijk niet deren, want met al die beelden van donderende kannonen, mortieren en ander wapentuig komt hij met World War II. The Complete History volledig aan zijn trekken.