Home De Tweede Wereldoorlog in veldslagen

De Tweede Wereldoorlog in veldslagen

  • Gepubliceerd op: 17 april 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maria van Haperen

Onder de titel World War II. The Complete History is bij uitgeverij House of Knowledge een tiendelige serie verschenen met alle militaire hoogte- en dieptepunten uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de liefhebbers van veldslagen bieden de dvd’s ruim dertig uur originele (journaal)beelden van de oorlog te land, ter zee en in de lucht.Het begeleidend commentaar stuurt vanaf de machtsovername van Hitler doelgericht en nogal deterministisch af op de ontketening van de Tweede Wereldoorlog. Zo kwam Hitler, aldus de dvd, weliswaar op legale wijze aan de macht, maar wel met bewust gebruik van geweld, en bestreed hij alle tegenstand met wapengekletter.

Hitlers machtshonger kende geen grenzen en daartegen had de internationale gemeenschap geen verweer. Weliswaar hadden Frankrijk en Groot-Brittannië hem een halt toe kunnen roepen, maar zij lieten zich voortdurend in de luren leggen. De inname van het Rijnland (1936) en de inlijving van Oostenrijk (1938) waren gewelddadig en de Conferentie van München (september 1938) regelrecht verraad, concludeert het commentaar onder de eindeloze beelden van binnenmarcherende soldaten. Miljoenen Tsjechen werden opgeofferd aan de belangen van 250.000 Sudeten-Duitsers; dat had bij de toenmalige politici toch de schellen van de ogen moeten doen vallen?

Het niet-aanvalsverdrag tussen Duitsland en de Sovjet-Unie in augustus 1939 vormde de opmaat tot de oorlog. Toen als Poolse officieren verklede Duitse militairen hun eigen land binnenvielen, bood dat Hitler de gelegenheid om Polen in een Blitzkrieg verpletterend te verslaan. Op dat moment was Duitslands bondgenoot Japan al vanaf 1931 in oorlog met China, en toen ook de Verenigde Staten in 1941 bij dat conflict betrokken raakten was de Tweede Wereldoorlog een feit.
World War II. The Complete History toont de Tweede Wereldoorlog als een aaneenschakeling van eenduidige oorzaken en gevolgen. Het commentaar bij de beelden lijkt op de tekst van een spannend jongensboek. Gevechtshandelingen volgen elkaar in hoog tempo op en daarbij deinzen de samenstellers er niet voor terug zo nu en dan anachronistisch te werk te gaan om te benadrukken wie de agressoren waren. Fragmenten uit 1945 van concentratiekampen invoegen tussen de beelden van 1938 ondergraaft de kwaliteit van de serie.

Dat laatste zal de liefhebber van militaire geschiedenis waarschijnlijk niet deren, want met al die beelden van donderende kannonen, mortieren en ander wapentuig komt hij met World War II. The Complete History volledig aan zijn trekken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.