• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2008

  De spanning tussen Den Uyl en de ondernemers

  ‘Winst, zo dacht de overheid, was niet zo nodig’

  Door: Guido van Hengel

  Het kabinet-Den Uyl (1973-1977) had een uiterst moeizame verhouding met de ondernemers in Nederland. De sociaal-democratische premier hoopte de oliecrisis, inflatie en werkloosheid op te lossen met meer overheidscontrole, medezeggenschap en belastingen. Dit tot ongenoegen van de multinationals, die afhankelijk waren van een internationaal opererende vrije markt.

  De wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog was een economisch wonder dat zich sinds de Gouden Eeuw niet meer had voorgedaan in Nederland. Van alle landen in West-Europa steeg het niveau van de productiviteit tussen 1963 en 1973 in Nederland het snelst. De Nederlandse ondernemers speelden hierin een grote rol.

  Toenmalig Unilever-topman Van den Hoven bestuurde vanuit het Londense hoofdkantoor een multinational die in de top-tien van de grootste bedrijven ter wereld stond, naast onder andere Philips, Shell en AKZO. ‘Het zal de Nederlandse handelsgeest zijn geweest,’ memoreert Van den Hoven, terugkijkend op die unieke positie van het Nederlandse bedrijfsleven. En gepensioneerd AKZO-topman Guup Kraijenhoff vertelt: ‘Zo net na de oorlog waren wij ondernemers jong en optimistisch. We wilden de wereld weer opbouwen. Het was een prachtige tijd voor ondernemers. Alles groeide. Alles ging. Zodra je een beetje geld had en iets wilde opzetten, dan kon dat.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen