• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2021

  De Slag om Cyberspace

  Door: Laurens Bluekens

  Wie is de baas op internet? Iedereen, vonden de pioniers met hun hippie-idealen. Maar dat bleek al snel een utopie, want sommige gebruikers misdroegen zich. Zo ontbrandde in de jaren negentig een strijd om de autoriteit in cyberspace.

  ‘Regeringen van de Industriële Wereld, jullie vermoeide giganten van vlees en staal, ik kom uit cyberspace, het nieuwe thuis van de Geest. In naam van de toekomst vraag ik jullie van het verleden ons met rust te laten. Jullie zijn niet welkom in ons midden. Jullie hebben geen soevereiniteit waar wij samenkomen.’ Zo begint de Onafhankelijkheidsverklaring van cyberspace, die in 1996 werd gepubliceerd.

  Internetpionier en cyberlibertariër John Perry Barlow schreef het ronkende manifest. Zes jaar eerder was hij ook betrokken bij de oprichting van de Electronic Frontier Foundation. Die stichting zet zich tot op de dag van vandaag in voor de burgerrechten in cyberspace en strijdt tegen censuur op internet.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen