• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2018

  De Slag bij Vlaardingen, 1018

  De opmars van Holland

  Door: Marchien den Hartog

  Weinigen zullen hem op hun netvlies hebben staan: de Slag bij Vlaardingen. Maar duizend jaar geleden leverden boeren en soldaten een strijd die de weg vrijmaakte voor de ontwikkeling van het graafschap Holland. 

  Dit artikel krijgt u cadeau van Historisch Nieuwsblad. Kijk hier voor de online mogelijkheden.

  Er hangt een lage mist over de enclave in de wildernis van kwelders, veen en elzenbossen. Kleine stukken land zijn ontgonnen. Langs de rivier staat een rij houten huizen. Kippen, varkens en schapen scharrelen op de erven. In de tuin groeien peterselie, salie en munt, en uit een gat in het dak kringelt rook. Op een ovale heuvel omgeven door water een toren, een woonhuis, een opslagschuur, een smidse en een kerk. Ziehier de grafelijke hof van Dirk III in Flardinga, het huidige Vlaardingen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen