• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2011

  De radicale agenda van Martin Luther King

  Door: Frank Kools

  Hij is een alom geliefd icoon van de strijd tegen de rassenscheiding in Amerika. Maar Martin Luther King keerde zich ook tegen militarisme en sociaal-economische achterstanden. Die kant van King vergeet Amerika liever.

  Boycot

  Op 5 december 1955 waren Martin Luther King Jr. en zijn vrouw Coretta al vroeg wakker. Terwijl hij koffie zette in de keuken van hun huis in Montgomery, in de staat Alabama, hield Coretta vanuit hun woonkamer de bushalte schuin voor het huis in de gaten. ‘Plots riep ze: “Martin, Martin, kom snel kijken!”’ herinnerde King zich later.

  ‘Ik rende naar de woonkamer. Coretta wees vrolijk op een bus die langzaam door de straat reed. “Hij is helemaal leeg!” Ik kon mijn ogen haast niet geloven. Ik wist dat die buslijn meer zwarten vervoerde dan alle andere bussen in Montgomery en dat de bus normaal rond deze tijd stampvol zat.’ Gespannen wachtten de Kings de tweede stadsbus van die dag af. ‘Hij was zoals de eerste helemaal leeg. En in de derde bus zaten alleen twee blanke passagiers.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen