Home Dossiers Martin Luther King King verwachtte de aanslag al lang

King verwachtte de aanslag al lang

  • Gepubliceerd op: 15 augustus 2023
  • Laatste update 23 aug 2023
  • Auteur:
    Eric Palmen
  • 3 minuten leestijd
Medewerkers van King wijzen na de aanslag waar het schot vandaan kwam, Memphis, 4 april 1968.
Martin Luther King zwaait naar zijn toehoorders.
Dossier Martin Luther King Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De laatste jaren van zijn leven stond burgerrechtenactivist Martin Luther King onder grote druk. Veel witte liberalen vonden hem te radicaal, maar de Black Panthers meenden juist dat hij niet ver genoeg ging.

Kings biograaf, de Amerikaanse journalist Jonathan Eig, schreef eerder een boek over Muhammad Ali. Het contrast kan niet groter zijn. De bokser tegenover de dominee, de spraakwaterval die meende dat de duivel wit was tegenover de verzoening prekende burgerrechtenactivist. Islam versus christendom. Tegenover de pers beweerde Ali dat ze vrienden waren, ‘net als Chroesjtsjov en Kennedy’.

Meer recensies lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Eig laat zien hoe dynamisch Kings strategie van geweldloosheid was. Hij begon in 1955, met de busboycot in Montgomery. En zette die voort met de sit-ins in etablissementen die weigerden kleurlingen te bedienen, de mars op Washington in 1963 en die op Selma twee jaar later. King wilde het ‘noodzakelijke bewustzijnsverbond’ tussen wit en zwart tot stand brengen. Zolang er in Amerika nog rassensegregatie bestond, was het geen vanzelfsprekende waarheid dat alle mensen gelijk geschapen waren, zoals de Onafhankelijkheidsverklaring verkondigde. Hij steunde op de ideeën van Gandhi en op de Amerikaanse traditie, zoals die van Henri David Thoreau met zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid in 1849.

King was ervan overtuigd dat hij vroeg of laat vermoord zou worden. De eerste aanslag op zijn leven vond in 1958 plaats, toen een gestoorde vrouw een briefopener in zijn linkerborst boorde. Zijn woningen waren het doelwit van verschillende bomaanslagen. Menig witte liberaal meende dat King radicaliseerde toen hij ook armoede en sociale deprivatie bij de burgerrechtenbeweging begon te betrekken. Maar het was vooral zijn uitgesproken weerzin tegen de oorlog in Vietnam waardoor zijn populariteit daalde. Sommigen vonden King juist niet radicaal genoeg. De Black Panthers riepen op ‘een guerrillaoorlog te beginnen tegen de bleekscheten’.

In dat klimaat vond op 4 april 1968 de fatale aanslag plaats op het balkon van het Lorraine Hotel in Memphis. Eigs epiloog is het verslag van een desillusie. De Black Lives Matter-beweging bewijst dat er van de droom van Martin Luther King nog weinig is terechtgekomen.

King. Een leven
Jonathan Eig
768 p. Hollands Diep, € 29,99

Openingsbeeld: Medewerkers van King wijzen na de aanslag waar het schot vandaan kwam, Memphis, 4 april 1968. Bron: ANP.

Dossier Martin Luther King

‘King was veel ruimdenkender dan we dachten’
‘King was veel ruimdenkender dan we dachten’
Nieuws

‘King was veel ruimdenkender dan we dachten’

In 1965 gaf Martin Luther King een beroemd interview, waarin hij kritische uitspraken deed over Malcolm X. Maar King had meer respect voor hem dan het interview doet vermoeden.

Lees meer
Lyndon B. Johnson en zijn verloren oorlog tegen armoede
Lyndon B. Johnson en zijn verloren oorlog tegen armoede
Artikel

Lyndon B. Johnson en zijn verloren oorlog tegen armoede

Als het kabinet niet met nieuwe maatregelen komt, stijgt het aantal Nederlanders dat in armoede leeft naar bijna 1 miljoen, waarschuwt het CPB. De Amerikaanse president Lyndon B. Johnson introduceerde vanaf 1965 de ‘Great Society’. Een ambitieus programma om de armoede in zijn land aan te pakken. Maar hij stuitte van links tot rechts op tegenstand.

Lees meer
Who killed Malcolm X?
Who killed Malcolm X?
Recensie

Who killed Malcolm X?

Wie vermoordden op 21 februari 1965 Malcolm X? De radicale zwarte burgerrechtenactivist werd tijdens een toespraak in een zaal in Harlem door drie schutters met zestien kogels doorzeefd. Een van de vluchtende moordenaars, Talmadge Hayer, werd meteen buiten gearresteerd. De andere twee ontkwamen. Later werden twee verdachten opgepakt en met Hayer tot lange gevangenisstraffen veroordeeld....

Lees meer
Demonstratie in 1968
Demonstratie in 1968
Artikel

Rampjaar 1968: hoe Amerika verdeeld raakte

Oud-president Donald Trump is aangeklaagd voor pogingen de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden en voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool in 2021. Democraten zijn blij met de aanklacht, maar Trumps aanhangers noemen het een schande. In 1968 kwamen de Republikeinen en Democraten lijnrecht tegenover elkaar te staan. Door rassenrellen en de Vietnamoorlog ontstond er een gepolariseerd politiek klimaat. Volgens historicus Frans Verhagen is de huidige polarisatie een echo van dit tijdvak.

Lees meer