• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2012

  De propaganda van Willem van Oranje

  Propaganda voor de prins

  Door: Femke Deen

  Willem van Oranje is in de eeuwen na zijn dood uitgegroeid tot de belichaming van de Nederlandse held. Tijdens zijn leven was Oranjes heldenstatus echter zeker niet onbetwist, ondanks actieve pogingen de beeldvorming rondom zijn persoon te beïnvloeden.

  Huilende vrouwen, vloekende mannen die rondrenden met ontblote zwaarden – in Delft brak op 10 juli 1584 complete chaos uit. Het nieuws dat Willem van Oranje was vermoord werd met verbijstering en afgrijzen ontvangen. Duizenden mensen stonden enkele dagen later langs de route van de lange begrafenisstoet.

  Maar verdriet was niet het enige wat in de dagen na Oranjes dood weerklonk. In de Habsburgse (katholieke) Nederlanden werd het nieuws met grote blijdschap ontvangen. En zelfs in Oranjes ‘eigen’ Leiden riep een predikant van de kansel dat de dood van de prins een straf van God was. Oranje had Zijn toorn immers over zichzelf afgeroepen door te trouwen met de Franse Louise de Coligny, en door een uitbundig feestmaal te houden ter ere van de doop van hun zoon Frederik Hendrik.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen