• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2018

  De opkomst van aids

  Aids in de polder

  Door: Mariëlle Hageman

  Begin jaren tachtig stak een besmettelijke, dodelijke ziekte de kop op: aids. Ondanks de paniek probeerde Nederland de rust te bewaren.

  In het voorjaar van 1982 overleed in Amsterdam de eerste Nederlandse patiënt aan de mysterieuze nieuwe ziekte aids. Wie aids kreeg takelde snel af en ging zeker dood, meestal binnen één of hooguit twee jaar. Aids sloeg vooral toe onder homoseksuele mannen en verslaafden die drugs spoten: in Amsterdam bleek zelfs een derde van hen geïnfecteerd met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

  De ziekte bracht veel schrik en schaamte met zich mee. Maar aids kantelde in korte tijd ook de manier waarop mensen omgingen met ziekte en met zieken, en doorbrak taboes rondom onder meer seks, homoseksualiteit en de dood.
   

  Nadruk op voorlichting

  Geen paniek

  Paniek en stigmatisering voorkomen, dat was van het begin af aan de insteek van het Nederlandse aidsbeleid. De angst was groot dat aids anders rampzalige gevolgen zou hebben voor met name de acceptatie van homoseksualiteit, die in de decennia daarvoor juist zo moeizaam bevochten was. Organisaties van mensen die een verhoogd risico hadden om hiv op te lopen – homomannen, maar ook drugsgebruikers, sekswerkers en bijvoorbeeld hemofiliepatiënten – werden daarom, anders dan in andere landen, direct zelf betrokken bij de strijd tegen aids.
   

  Condoomgebruik werd eerst bijna niet gepropageerd; daar zouden de mannen toch geen trek in hebben. 

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen