• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2020

  De meeste schoolboeken deugen

  Onderzoek naar zeven lesmethodes

  Door: Bas Kromhout

  Middelbare scholieren buigen zich deze weken over hun eindexamens. De laatste jaren is er veel kritiek op het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Daarom onderzocht de redactie van Historisch Nieuwsblad in 2020 zeven lesmethodes.

  Het geschiedenisonderwijs moet veel meer aandacht besteden aan de Nederlandse betrokkenheid bij slavernij en kolonialisme. Deze boodschap bracht de VN-rapporteur voor racisme en xenofobie, Tendayi Achiume, toen ze afgelopen oktober Den Haag bezocht. Zij is niet de eerste die dit verkondigt. Iemand als politica Sylvana Simons zegt het al jaren. De redactie van De Correspondent nam in 2017 het thema slavenhandel en slavernij op in een serie artikelen over ‘verzwegen geschiedenis’. Oftewel: ‘verhalen die niet in de schoolboeken staan’, omdat daar ‘het witte, trotse Nederlandse perspectief overheerst’. Historicus Alex van Stipriaan noemde in een interview met NRC in 2018 de aandacht voor slavernij in de onderbouw van het voortgezet onderwijs ‘summier en oppervlakkig’ en ‘een voedingsbodem voor hedendaags racisme’.

  Ook Lex Heerma van Voss, directeur van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, heeft een lage dunk van het onderwijs. Hij stelde in 2018 in Trouw: ‘De doorsneeburger weet over geschiedenis wat hij op school heeft geleerd, en dat is vaak een nationaal georiënteerd verhaal.’ Hoog tijd, vond hij, om eindelijk te gaan kijken naar wat ons land verbindt met de rest van de wereld. De voorzitter van de docentenvereniging VGN, Ton van der Schans, pleitte afgelopen jaar voor meer wereldgeschiedenis. Dan zouden leerlingen met een migratieachtergrond zich beter in de lesstof kunnen herkennen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen