• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2007

  De laatste stadhouder Willem V (1748-1806)

  Ik voele, ik ben niet bekwaem

  Door: Edwin van Meerkerk

  Erfstadhouder Willem V (1748-1806) werd in eigen tijd verguisd en geldt nog altijd als mislukkeling. Deze besluiteloze man was echter niet alleen de 'sufferd' voor wie koningin Wilhelmina hem later zou uitmaken. Willem V was een belezen man met veel gevoel voor humor, die zich zeer bewust was van zijn beperkingen.

  Er leek een pak van zijn hart te vallen toen Willem V in de gure januarimaand van 1795 voet aan wal zette in Engeland. Iedere andere vorst die voor de rest van zijn leven in ballingschap was gegaan, was als een verslagen man aan land gestapt. Vernedering en wraakzucht zouden zijn geest hebben beheerst.

  Zo niet Willem V, voormalig erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. In zijn eerste brief, aan dochter Louise in het verre Brunswijk, lijkt hij meer belang te hechten aan de kerkdienst die hij had gemist vanwege de overhaaste vlucht dan dat hij bezig was met de vraag of en hoe hij ooit terug zou kunnen keren. Met kennelijke graagte citeren historici van later tijd dan ook Willems vrouw Wilhelmina, die kort na aankomst in Engeland schreef: 'De filosoof Willem danst naar hartenlust.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen