• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2003

  De gevleugelde woorden van Marcus Tullius Cicero

  'Ik heb gezegd, en jij hebt daar niets tegen in te brengen'

  Door: Anton van Hooff

  Zijn kracht lag in het gesproken woord, in een tijd dat gewapende generaals het voor het zeggen hadden. De Romeinse politicus Cicero klom op tot het hoogste ambt, maar vond een gewelddadig einde.

  Op 29 juni 2003 kwam ik in Berlijn Cicero tegen. Bij de zijstraat van Unter den Linden die naar de Amerikaanse ambassade leidde, was een demonstratie aan de gang. Een spandoek toonde de kop van George W. Bush met de tekst: 'Ich bin kein Berliner' - een verwijzing naar Kennedy's uitspraak 'Ich bin ein Berliner' van 1963. Het was Cicero die Kennedy tot deze bekentenis inspireerde: 'Tweeduizend jaar geleden was de meest trotse uitspraak die je kon doen: Civis Romanus sum. Vandaag, in de vrije wereld, is de meest trotse uitspraak: 'Ich bin ein Berliner.' Cicero had in zijn requisitoir tegen de criminele gouverneur van Sicilia, Verres, gezegd dat deze zich aan landgenoten vergreep, zelfs al hadden die verklaard: 'Ik ben Romeins burger.'

  Deze geschiedenis van een gevleugeld woord, gesmeed in het jaar 70 v. Chr., is slechts één voorbeeld van Cicero's vermogen om raak te formuleren. Nog steeds pleegt een nieuwe hoogleraar zijn inaugurele rede af te sluiten met een parmantig: 'Ik heb gezegd.' Daarmee haalt hij onbewust Cicero aan, die zijn rede tegen gouverneur Verres afsloot met het prachtige Latijns perfectum Dixi, waarmee hij zei: 'Ik heb (alles) gezegd (en jij, Verres, hebt er niets tegen in te brengen).'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen