• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2001

  De geschiedenis van de Derde Wereldoorlog

  'Zie jij fall-out vallen, Jim?'

  Door: Judith Amsenga en Hasan Evrengun

  Sinds de uitvinding van de atoomwapens wordt de angst voor een Derde Wereldoorlog regelmatig nieuw leven ingeblazen. Wetenschappers, politici en filmmakers speculeren al decennialang over de volgende wereldbrand. Over gekke generaals, insectenplagen en ingeblikte sperziebonen.

  De Tweede Wereldoorlog is nog niet voorbij, of er begint zich een nieuw wereldwijd conflict af te tekenen. Na de ondergang van nazi-Duitsland is het gedaan met de vriendschap tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Al in 1946 wordt de sfeer grimmig en in 1948 spreekt minister-president Drees over de 'waarlijk tragische toestand, dat iets meer dan drie jaar na het einde van de vreselijke Tweede Wereldoorlog een beangstigde wereld zich afvraagt, of een derde weer te wachten is'. De Koude Oorlog blijft voorlopig koud, maar veel mensen vragen zich bezorgd af hoelang dat zal duren. Of, zoals een tijdgenoot het verwoordt: 'The whole point of talking about a cold war was to underline how easily it could become hot.'

  Tot in de jaren vijftig denkt men bij een Derde Wereldoorlog in eerste instantie aan massale grondtroepenbewegingen met straffe generaals. Het ultrageheime Dropshot, een derde-wereldoorlogscenario van de Amerikaanse overheid uit 1949, ziet atoomwapens niet als beslissende factor. Het vervoer met bommenwerpers is te omslachtig en traag om effectief te zijn. Het conflict met de Russen zal worden uitgevochten met een tankoorlog in Noord-Europa.​

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen