• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2010

  De coup van Pieter Oud

  Door: Rob Hartmans

  Over de geschiedenis van de VVD is relatief weinig bekend. Ook liberalen zelf weten er meestal weinig van. Anders hadden ze misschien geprotesteerd toen de PVV er met een oude naam vandoor ging.

  Mark Rutte mag dan zijn afgestudeerd als historicus, het is goed dat hij een ander beroep heeft gekozen. Het getuigde in ieder geval van gebrek aan historische kennis dat hij in het zicht van de naderende verkiezingsoverwinning op 9 juni 2010 beloofde dat hij binnen drie weken een kabinet in elkaar zou timmeren. Alsof een dergelijk vlotte formatie in coalitieland Nederland mogelijk is!

  Maar ach, liberalen en geschiedenis, dat gaat in Nederland niet erg goed samen. ‘Kleio heeft lange tijd weinig oog voor de liberalen gehad,’ schreven Patrick van Schie en Gerrit Voerman in de door hen geredigeerde bundel Zestig jaar VVD. Wie de geringe hoeveelheid literatuur over het Nederlandse liberalisme vergelijkt met het overvloedige aanbod over linkse partijen en groeperingen moet hun gelijk geven. Maar zelf hebben de VVD’ers de muze van de geschiedenis ook zelden een blik waardig gekeurd. Er zijn alleen wat oppervlakkige werkjes van Henk Vonhoff, een enkeling schreef memoires en bij jubilea verschenen soms wat gelegenheidsgeschriften.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen