• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 16 december 2020

  De besmette medailles van Rie Mastenbroek

  Marian Rijk over haar boek ‘Vergeten goud’

  Door: Teun Willemse

  De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn werden door de nazi’s ingezet als een gigantisch propagandamiddel. Sporters die actief waren op de ‘Spelen van Hitler’ kregen daar later kritiek op. Zo ook Rie Mastenbroek, de Nederlandse zwemster die vier medailles binnensleepte, maar voortaan altijd geassocieerd werd met het Duitse regime. Marian Rijk schreef een boek over de vergeten Olympiër: ‘Iedere vier jaar kreeg ze de vraag waarom ze voor Hitler gezwommen had’.

  Waarom verdient Rie Mastenbroek een biografie?
  ‘Ze is een vergeten sportheld. Er zijn genoeg sporters van haar generatie die we allemaal kennen en hoog hebben zitten: Max Eeuwe, Fanny Blankers-Koen, Bep van Klaveren. Ik vind dat zij in dat rijtje thuishoort.

  Marian Rijk

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen