• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 12/2020

  De Amerikaanse Vrede

  De Dayton-akkoorden van 1995

  Door: Ivo van de Wijdeven

  In 1995 slaagde de Europese Unie er zelf niet in de allesverzengende burgeroorlog in Bosnië en Herzegovina te stoppen. Pas na een Amerikaans diplomatiek offensief kwam er dankzij de Dayton-akkoorden een wankele vrede. Het was de laatste keer dat de Verenigde Staten bereid waren ruziënde Europeanen te hulp te schieten.

  Na de ineenstorting van het communisme viel de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië uit elkaar. De zes deelrepublieken gingen elk hun eigen weg. President Tito had de nationalistische sentimenten van de verschillende bevolkingsgroepen altijd met ferme hand onder de duim weten te houden, maar na zijn dood kwam de geest onherroepelijk uit de fles.

  Zo ontstonden er ook spanningen in Bosnië en Herzegovina. Het was de etnisch meest diverse republiek, met ongeveer 44 procent Bosniakken (Bosnische moslims), 31 procent Serviërs en 18 procent Kroaten. De Bosniakken en Kroaten streefden naar onafhankelijkheid, terwijl de Bosnische Serviërs hoe dan ook verenigd wilden blijven met romp-Joegoslavië (lees: Servië). Deze giftige cocktail explodeerde in 1992.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen