• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 9/2010

  Copernicus (1473-1543)

  Revolutionair in dienst van Rome

  Door: Rob Hartmans

  Copernicus bewees dat de aarde om de zon draaide en niet andersom. Daarmee bracht hij het wereldbeeld van zijn tijd aan het wankelen. Dat leverde hem spot en kritiek op, maar lang niet zoveel als vaak wordt beweerd.

  Nicolaus Copernicus, die voordat hij zijn naam latiniseerde Niklas Koppernigk heette, werd op 19 februari 1473 geboren in Thorn, het huidige Torún, dat hij later zou omschrijven als ‘een verre uithoek van de wereld’. Deze door de Duitse Orde gestichte Hanzestad aan de oevers van de Weichsel, waar veel etnische Duitsers woonden, stond sinds 1454 onder Pools gezag.

  Copernicus’ familie van vaderskant was oorspronkelijk afkomstig uit het plaatsje Köppernig aan de Neisse in Opper-Silezië, maar had zich al in de veertiende eeuw in en rond de Poolse hoofdstad Krakow gevestigd. Zijn vader was een welgestelde handelaar in koper, die overleed toen Nicolaus tien jaar was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen