• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2006

  Coalities tussen sociaaldemocraten en confessionelen

  ‘Alleen bij uiterste noodzaak’

  Door: Bas Kromhout

  Tussen sociaaldemocraten en confessionelen heeft het nooit geboterd. De schaarse kabinetten waarin beiden zitting hadden, werden getekend door hard politiek spel en persoonlijke vetes.

  Op 11 december 1958 kwam met donderend geraas een einde aan een van de vruchtbaarste coalities uit de Nederlandse politiek: die tussen confessionelen en sociaaldemocraten. Vanaf 1945 hadden de Partij van de Arbeid, de Katholieke Volkspartij, en bij gelegenheid ook de Christelijk-Historische Unie, samen de wederopbouw van Nederland gestalte gegeven. Maar na dertien jaar was de klad in het rooms-rode huwelijk gekomen.

  De scheidingsakte werd uiteindelijk opgemaakt door het katholieke Tweede Kamerlid Anton Lucas. Hij diende een amendement in op een kabinetsvoorstel voor tijdelijke belastingmaatregelen. Minister-president Drees en de andere PvdA-bewindslieden dreigden met aftreden, maar Lucas zette door. Zijn amendement werd aangenomen, en de rooms-rode epoche was ten einde.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen