Home Burgerrechten golden niet voor indianen

Burgerrechten golden niet voor indianen

  • Gepubliceerd op: 19 maart 2024
  • Laatste update 26 mrt 2024
  • Auteur:
    Eric Palmen
  • 2 minuten leestijd
Indianen bij Little Bighorn. Door Charles Marion Russell, 1903.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Ned Blackhawk, lid van de Te-Moak-stam, vertelt de geschiedenis van de Verenigde Staten vanuit het oogpunt van de inheemse bevolking. Een verbijsterend verhaal.

Het kolonialisme van de Spanjaarden in het zuiden en de Britten en Fransen in het oosten leidde tot een continentaal rijk dat tot op de dag van vandaag de sporen draagt van een gewelddadig verleden. Blackhawk laat zien hoe het ‘stichtingsnarratief’ van Amerika deze geschiedenis heeft weggepoetst, maar de Amerikaanse Revolutie was ook tegen de inheemse bevolking gericht.

Meer recensies lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

In de Onafhankelijkheidsverklaring veroordeelde Thomas Jefferson de ‘meedogenloze indiaanse wilden’, omdat ze de Britten als bondgenoten hadden bijgestaan. Het sterke federale gezag maakte niet alleen de weg vrij voor de onafhankelijkheid, maar legitimeerde ook de landonteigeningen van de inheemse bevolking door de ‘Amerikanen’. Dat was de schaduwzijde van een revolutie die zich beriep op verlichtingsidealen als vrijheid, deugdzaamheid en zelfrepresentatie. Stammen als de Cherokees en Shawnees werden steeds verder naar het westen gedreven, waar ze in de loop van de negentiende eeuw opnieuw met onteigening van hun reservaatgronden te maken kregen.

Na de Amerikaanse burgeroorlog werd de macht van het Congres sterker. Dat erkende weliswaar de fundamentele gelijkheid van alle Amerikaanse burgers, ongeacht ‘ras, kleur of voormalige staat van slavernij’, maar indianen werden van die burgerrechten uitgesloten. Het beleid van de federale overheid was op assimilatie gericht; ‘inclusie’ betekende destijds dat hun culturele identiteit moest opgaan in het grotere geheel. Uiteindelijk pikte de overheid niet alleen hun land in, maar ook hun kinderen. Die werden losgeweekt van hun stamverband omdat dat hun ontwikkeling tot volwaardige Amerikaanse burgers in de weg stond. Ze kwamen in kostscholen terecht.

Deze ‘amerikanisatie’ werd tot ver in de twintigste eeuw doorgevoerd. De Koude Oorlogsideologie verheerlijkte het Amerikaanse individualisme als tegengif voor de ‘socialistische’ gemeenschapszin van het stamverband. Blackhawk houdt zijn landgenoten een confronterende spiegel voor.

De herontdekking van Amerika

De herontdekking van Amerika. Het inheemse perspectief van de geschiedenis van de Verenigde Staten
Ned Blackhawk
640 p. Omniboek, € 49,50

Openingsafbeelding: Indianen bij Little Bighorn. Door Charles Marion Russell, 1903.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2024