• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2013

  Buffalo Bill

  De man die het Wilde Westen uitvond

  Door: Jaap Verheul

  Bill Cody, beter bekend als Buffalo Bill, was aan het begin van de twintigste eeuw misschien wel de beroemdste Amerikaan ter wereld. Met zijn Wild West-shows schiep hij een beeld van de heroïsche cowboy en de tragische indiaan dat de populaire cultuur blijvend bepaalde.

  Het leven van William Frederick Cody is omgeven door een web van mythes, die hij voor een groot deel zelf verzon. Boven alles was hij een man van stoere avonturen en sterke verhalen. Zijn onuitputtelijke bron van inspiratie was de trek naar het westen, die zich tijdens zijn jeugd om hem heen voltrok.

  Cody werd in 1846 geboren in een blokhut in Iowa, vlak bij de Mississippi, waarachter toen nog een volstrekt onontgonnen en vrijwel onbekende wildernis lag. Maar nadat in 1849 de goudkoorts aan de westkust was uitgebroken, trokken eindeloze karavanen met huifkarren vanuit knooppunt Chicago voorbij. Ook het gezin Cody werd meegesleurd in de grote volksverhuizing die de natie in beweging zette. Nadat zijn vader slachtoffer was geworden van bloedige schermutselingen over slavernij in Kansas, raakte de jonge Bill op drift en leerde hij de nieuwe ambachten van het westen kennen: goud zoeken, pelsjagen, vee drijven, paarden mennen, en als expresruiter galopperen tussen de wisselposten van de fameuze Pony Express, die de eerste doorlopende communicatie tussen de kusten verzorgde.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen