• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2005

  Blitz: bombardementen op Londen

  ‘Burgers waren hysterisch, vervuld van een overweldigende angst’

  Door: Bas de Vries

  De bomaanslagen in Londen in 2005 brachten het weer naar boven: het klassieke beeld van de koelbloedige Londenaren die in de herfst en winter van '40-'41 onverstoorbaar de Duitse bombardementen doorstonden. Er valt echter een veel genuanceerder verhaal over de Blitz te vertellen dan dat wat naar voren komt uit de oorlogsspeeches van de toenmalige premier Winston Churchill.

  Angst voor Duitse bommen

  Sidney Orford werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als jonge rijksambtenaar in het centrum van Londen. De Duitse luchtaanvallen ervoer hij als 'afschuwelijk', vertelt hij later aan lokale amateurhistorici in zijn verzorgingshuis in het graafschap Kent. 'We schuilden overal waar we maar konden. En als de aanvallen weer over waren, gingen we dwars door de gebombardeerde gebieden naar ons werk.'

  Toch was er van massale angst geen sprake, aldus Orford. 'We accepteerden alles en gingen gewoon door met ons leven. We zaten met z'n allen in hetzelfde schuitje. Er was een geweldige "we-gaan-ze-verslaan-mentaliteit".'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen