• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2010

  Anton de Kom (1898-1945) en Mohammad Hatta (1902-1980)

  Het gekleurde front van Hatta en De Kom

  Door: Martijn Blekendaal

  In de jaren twintig verbleef zowel de Indonesische nationalist Mohammad Hatta als Anton de Kom, ‘de zwarte messias van het Surinaamse proletariaat’, in Nederland. Hoe werd de Hollandse klei voor hen beiden voedingsbodem voor een fel antikoloniaal nationalisme?

  Het is zaterdagavond 13 juli 1929. Op de Groenmarkt in Den Haag schuifelen enkele tientallen Indische jongemannen behoedzaam café-restaurant Hollandais binnen. Het zijn Indonesische revolutionairen, belust op de omverwerping van het koloniale gezag in Nederlands-Indië. Een man of vijftig is afgekomen op een besloten bijeenkomst van de vereniging voor Indonesische studenten in Nederland, de Perhimpoenan Indonesia (PI). Ook zijn er, meldt het verslag van de Centrale Inlichtingsdienst, ‘drie Europeanen’ en ‘de West-Indiër C.G.A. de Kom’.

  Hadji Agoes Salim

  Vermoedelijk is Mohammad Hatta er deze avond niet bij. Over een week, van 20 tot en met 27 juli 1929, begint in Frankfurt am Main het tweede wereldcongres van de Internationale Liga tegen Imperialisme en Koloniale Onderdrukking, en Hatta zit in het uitvoerend comité. Dat verklaart misschien ook Anton de Koms aanwezigheid in café Hollandais. Als er één manier is om het lot van Suriname en Curaçao op de agenda van het congres te krijgen, dan is dat wel via de Indonesische nationalisten, die inmiddels een aardige factor van betekenis vormen binnen de Liga.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen