• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Angela Merkels lievelingsboek

  Door: Beatrice de Graaf

  Soms lijkt het erop dat we meer schrijven, texten en appen dan lezen. Ik zie tal van collega’s om me heen worstelen met deadlines van bookproposals. Het lukt me amper om bij te houden wat iedereen aan het schrijven is, laat staan het ook te lezen of te beluisteren. Want ik moet natuurlijk ook zelf mijn dagelijkse letterproductie halen. De modelarbeider Stachanov is er niks bij.

  Vandaar dat ik met deze column weliswaar zelf ook weer aan het schrijven ben, maar deze pagina toch aan het lezen wijd. Laten we de komende weken minder typen, en meer scrollen. Want van absorberen kun je leren. En wat moeten we dan leren van al dat lezen? Laten we daarvoor eens te rade gaan bij Angela Merkel, want zij bracht me op het idee.

  Onder collegaministers geldt Merkel als de kanselier die leest (Gerhard Schröder en Helmut Kohl zaten vooral te kletsen aan de telefoon). Als Merkel tot 19 december blijft zitten, is ze langer kanselier geweest dan Kohl. En in die periode heeft ze naast alle crises die ze moest managen altijd veel gelezen. Ze gaf al aan dat ze na haar politieke pensionering nog meer wil lezen, en af en toe een pruimentaart wil bakken. Maar we weten dat ze eigenlijk aldoor boeken heeft verslonden. En wel zonder aanziens des auteurs. Ze las de volstrekt oubollige kinderboeken Max en Moritz. Ze is fan van Russische romans, in het bijzonder Oorlog en vrede. Ze werd onlangs nog betrapt met het boek Tyrant, van Stephen Greenblatt, waarin verschillende soorten despoten in de toneelstukken van Shakespeare worden besproken.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen