• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2019

  Zhenotdel – de vrouwenafdeling van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie

  Door: Ivo van de Wijdeven

  Met de Sovjet-Unie was veel mis – maar niet als het ging om vrouwenrechten. Zo had de Communistische Partij vanaf de begindagen een speciale vrouwenafdeling, de Zhenotdel. Vriend en vijand roemde de positie van de Sovjetvrouw. De praktijk was echter vaak weerbarstig, en ook de Zhenotdel was geen lang leven beschoren.

  Op 23 februari 1917 trok een stoet van duizenden vrouwen door de straten van de Russische hoofdstad Petrograd, zoals het Duits klinkende Sint-Petersburg sinds het begin van de Eerste Wereldoorlog officieel werd genoemd. Arme textielarbeidsters eisten luidkeels brood en een einde aan de oorlog die al aan zoveel van hun echtgenoten en familieleden het leven had gekost. ‘Geef de kinderen van de verdedigers van het moederland te eten,’ stond op spandoeken. De vrouwen lieten zich niets gelegen liggen aan de politiemacht die hen probeerde tegen te houden.

  Gaandeweg sloten ook steeds meer mannen zich aan. Aan het einde van de dag dromden 100.000 demonstranten samen op de Nevski Prospekt, de belangrijkste boulevard van de stad. De toon van het protest veranderde. ‘Weg met de tsaar!’ werd de leuze. Zo begon op Internationale Vrouwendag – een dag die sinds 1910 op de socialistische kalender stond – de Russische Revolutie. Tien dagen later trad tsaar Nicolaas II af.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen