Home Wrakduiken in het Markermeer

Wrakduiken in het Markermeer

  • Gepubliceerd op: 22 maart 2021
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Wrakduiken in het Markermeer

Op acht plekken in het Markermeer zijn scheepswrakken gevonden, en op nog eens 24 locaties mogelijke resten van wrakken. Dat is het resultaat van jarenlang scanonderzoek door vrijwilligers, gevolgd door gedetailleerde opnames in opdracht van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed. Duikers gaan dit voor- en najaar nader onderzoeken om wat voor wrakken het gaat.

Michiel Bartels, gemeentelijk archeoloog van Hoorn, hoopt dat er wrakken bij zitten die zonken bij de Slag om de Zuiderzee in oktober 1573, tijdens de Nederlandse Opstand. Tijdens die slag boekten watergeuzen een belangrijke overwinning op de Spaanse vloot. In 2023 wordt herdacht dat dit gevecht 450 jaar geleden plaatsvond. Het aanstaande jubileum was aanleiding om de bodem van deze hoek van de voormalige Zuiderzee te onderzoeken.

Dat onderzoek is lastig, zegt Bartels: ‘Het gaat hier om het prutputje van de Zuiderzee. De stroming was en is er laag, en er ligt veel modder waar gezonken schepen in wegzakken. Vrijwilligers hebben jarenlang gezocht naar resten in de bodem, en die zijn nu nader gescand. Nu kunnen duikers gaan kijken om wat voor schepen het precies gaat. Of eigenlijk moet ik zeggen: gaan voelen, want het zicht is hier onder water bijzonder slecht. In de zomer valt er helemaal niet te werken, doordat het fonteinkruid dan razendsnel groeit en het duiken gevaarlijk maakt.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Bartels hoopt dat de duikers een ontheffing krijgen om spullen uit de wraken omhoog te halen, wat normaal gesproken niet mag. ‘Als we bijvoorbeeld keramiek of munten vinden, kan dat helpen de wrakken te dateren.’ Of er ook echt schepen uit 1573 zullen worden gevonden? ‘Daar is best een kans op’, zegt Bartels. ‘Maar het onderzoek hier is als een spelletje ezeltje prik: je moet vrijwel blind de juiste plek treffen.’

Geertje Dekkers

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2021

Nieuwste berichten

Scène uit het Boek van de Doden
Scène uit het Boek van de Doden
Artikel

Piramides en mummies zijn bron van occulte theorieën

Het Oude Egypte fascineert mensen in het Westen al 200 jaar. En zeker niet alleen wetenschappers. Voor occultisten en pseudowetenschappers is het land van de piramides een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Lees meer
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer