Home WO1-helm effectief

WO1-helm effectief

  • Gepubliceerd op: 23 maart 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
WO1-helm effectief

Helmen uit de Eerste Wereldoorlog beschermen de hersenen net zo goed tegen schokgolven als de hedendaagse.
 

De oude Franse Adrian-helm doet het zelfs wat beter. Dat merkten onderzoekers van Duke University in North Carolina toen ze testpoppen met verschillende helmen op blootstelden aan schokgolven. Ze vergeleken onder meer Britse, Franse en Duitse helmen van meer dan een eeuw oud met de Advanced Combat Helmet, die het Amerikaanse leger nu gebruikt. De laatste presteerde dus vergelijkbaar met of slechter dan de oude exemplaren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog droegen militairen vooral helmen om zich te beschermen tegen kogels en granaten. Maar tijdens gevechten kunnen hersenen ook beschadigd raken door de schokgolven die bijvoorbeeld explosies veroorzaken. Lange tijd had het weinig zin om daar iets tegen te doen omdat de schokgolven doorgaans ook de longen vernielden, waardoor het slachtoffer hoe dan ook stierf. Maar tegenwoordig dragen militairen vaak een beschermende uitrusting waardoor organen een grotere kans hebben om een klap te doorstaan. Daarom is het nu relevant ook het hoofd te beschermen.

Het succes van de Franse Adrian-helm is waarschijnlijk te danken aan de kam, die in het midden over de helm loopt. Vermoedelijk helpt die de klap af te buigen. Goede kans dus dat helmontwerpers in de toekomst weer voor zo’n kam kiezen, net als de makers van de Franse helm ruim een eeuw eerder.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2020