• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2015

  Willem II en de Slag bij Waterloo 1815

  Hoe dapper was ‘Silly Billy’?

  Door: Jeroen van Zanten

  De prins van Oranje, de latere Willem II, had zich heldhaftig gedragen tijdens de Slag bij Waterloo, vonden de Nederlanders. ‘Ik had het lot van Europa in handen,’ zei hij zelf. Maar de Engelsen waren blij dat hij gewond raakte, zodat hij niet meer blunders kon begaan.

  De prins van Oranje is lang, hoogblond en heeft een gladde bakkes. De eerste keer dat hij in beeld verschijnt, speelt hij met enkele Britse officieren een potje cricket in een park in Brussel, terwijl de Britse opperbevelhebber Wellington en de Nederlandse stafchef Jean Victor de Constant Rebecque toekijken. De innings verlopen rampzalig. Keer op keer wordt de prins uitgegooid. ‘Dit is niet een spel dat wij Nederlanders spelen,’ zegt Constant nadat de prins hopeloos heeft verloren.

  ‘Het is daarom dat ik u als stafchef enkele goede Britse officieren heb toegewezen: Sharpe en Doggett. U moet van ons leren, u en de Belgen,’ antwoordt Wellington op hoge toon. Een Engelse adellijke dame mengt zich in het gesprek: ‘De prins heeft dit spel toch eerder gespeeld in Engeland?’ Constant kijkt bedremmeld naar de grond en zegt: ‘Zijne Koninklijke Hoogheid heeft […] in Oxford van alles en nog wat gespeeld, maar heeft er bitter weinig geleerd.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen