Home Dossiers Middeleeuwen Werd profetie koning Karel V fataal?

Werd profetie koning Karel V fataal?

  • Gepubliceerd op: 2 januari 2024
  • Laatste update 03 jan 2024
  • Auteur:
    Teun Willemse
  • 2 minuten leestijd
Portret van Karel V
Banner Middeleeuwen
Dossier Middeleeuwen Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Toen de Franse koning Karel V in 1380 overleed, was de koning van Navarra hoofdverdachte. Hij zou zijn voormalige vriend hebben vergiftigd, maar onderzoeker Matthew D. Turner denkt aan een andere doodsoorzaak. Uit angst voor een profetie zou Karel V een gevaarlijke wond op zijn arm niet goed hebben laten behandelen.

Rond 1360 werd Karel V plotseling ernstig ziek: zijn haren en nagels vielen uit. Het Franse hof vreesde voor een vergiftiging met dodelijke afloop, maar de kroonprins genas. Wel hield hij er op zijn arm een ‘huilende’ zweer aan over, waar pus uit liep. Zijn middeleeuwse arts vertelde hem dat hij daar de rest van zijn leven last van zou houden en deed een voorspelling: zodra de zweer zou stoppen met ‘huilen’, zou de Dauphin nog vijftien dagen te leven hebben.

Karel bleef een zwakke gezondheid houden tot hij op zijn 42ste stierf. Volgens historici wezen zijn ziekteverschijnselen inderdaad op arseenvergiftiging, maar Turner betwijfelt of gif de koning fataal werd. Hij oppert de mogelijkheid dat Karel de zweer op zijn arm jarenlang niet liet genezen uit angst voor de voorspelling over zijn dood. Door rond te lopen met een open, onverzorgde wond kon Karel een ontsteking oplopen die hem zijn leven kostte.

Openingsafbeelding: negentiende-eeuws portret van Karel.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2024