• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2021

  Voorspoed langs de limes

  Door: Key Tengeler

  De Rijn vormde de noordelijke grens van de Romeinse provincie Neder-Germanië. Langs deze limes – in het huidige Nederland en West-Duitsland – verrezen forten en nederzettingen. Daar ontmoetten kooplieden, boeren, militairen, burgers en Romeinen elkaar. De grensstreek bloeide, tot het Romeinse Rijk instortte.

  Landsgrenzen zijn gekke dingen. In onze moderne wereld zijn we gewend ze als onveranderlijke en duidelijke lijnen te zien, maar in de Romeinse tijd waren ze meer vloeibaar. Natuurlijke barrières als rivieren, bergen of woestijnen maakten het makkelijker om een grens te verdedigen, maar waar de uitersten van het Romeinse Rijk zich bevonden had vooral te maken met de macht van de regerende gouverneur. Tot waar hij zijn macht, zijn imperium, kon laten gelden, daar lag de grens. In de praktijk betekende dat waarschijnlijk dat mensen er in hun dagelijks leven weinig van merkten of ze ‘binnen’ of ‘buiten’ het Romeinse Rijk woonden. Pas in 212, toen alle inwoners van het Romeinse Rijk burgerrecht kregen, werd de limes echt een harde grens. Vanaf dat moment markeerde de grens een verschil in de rechten en plichten van mensen die binnen het rijk woonden en de ‘barbaren’ die daarbuiten bivakkeerden.

  De 140 kilometer lange Neder-Germaanse limes, die liep van Rheinbrohl ten zuiden van Bonn tot aan Katwijk aan Zee, was een bijzondere grens. In 89 werd de Rijn officieel de noordelijk linie van de provincie Germania Inferior (Neder-Germanië), een duidelijke afbakening tussen noord en zuid. Deze limes was in eerste instantie helemaal niet bedoeld als noord-zuidgrens, maar als aanvoerroute van oost naar west.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen