• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2001

  Voetbal in de Tweede Wereldoorlog

  'Bommenwerpers vlogen over het veld, maar we speelden gewoon door'

  Door: Simon Kuper

  Nederlanders verruilen hun kostbare aardappelen voor kaartjes, Oostenrijkse supporters gaan met Duitsers op de vuist en de nazi's hebben er een hekel aan omdat Duitsland altijd verliest. Voetbal is tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een spelletje.

  Schalke 04 en de invasie van de Sovjet-Unie

  Op 22 juni 1941 viel het Duitse leger de Sovjet-Unie binnen. De Britse historicus A.J.P. Taylor noemt dit 'de grootste gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog, veruit de grootste naar omvang, en ook de grootste wat de gevolgen betreft'. Eveneens op 22 juni 1941 vond in het Berlijnse Olympia-stadion de finale van het Duitse voetbalkampioenschap plaats. Voor 90.000 toeschouwers kwam Rapid Wien met 0-3 achter tegen Schalke 04, om alsnog met 4-3 te winnen.
   
  De nazi-sportleiding verklaarde nadien dat 'de betere ploeg' had verloren; Hitlers regime werd er altijd al van verdacht achter Schalke te staan. De samenloop van gebeurtenissen doet denken aan een fameuze notitie in het dagboek van Kafka tijdens de Eerste Wereldoorlog: 'Duitsland viel vandaag Rusland binnen. Vanmiddag gezwommen.'
   

  Hitlers regime werd er altijd al van verdacht achter Schalke te staan

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen