• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2005

  Holland Pop Festival in Kralingen

  Popmuziek was een subcultuur, nog geen big business

  Door: Martijn Blekendaal

  Op 26, 27 en 28 juni 1970 luisteren bijna honderdduizend mensen in het Rotterdamse Kralingse Bos naar bands als Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane. In navolging van het Amerikaanse Woodstock was dit het eerste meerdaagse festival op Europese bodem. Organisator Berry Visser: `Bij ons kwam het Nederlandse gedoogbeleid voor het eerst tot bloei.'

  'Gebrouilleerd' is een groot woord. Te groot misschien. Maar er is een tijd geweest dat Berry Visser (58) en Georges Knap (71) elkaar niet meer spraken. Het faillissement van Stichting Holland Pop Festival stond als een bron van meningsverschillen tussen hen in. Inmiddels kunnen ze weer hartelijk met elkaar lachen. Het moet een vrolijke boel zijn geweest, vijfendertig jaar geleden. Desgevraagd schudt Visser resoluut van nee. 'Het was afzien, echt keihard werken.' 'Voor vriendschap,' voegt Knap toe, 'was in de hectiek van alle voorbereidingen geen tijd.' Omstreeks 1970 waren Knap en Visser geen vrienden maar partners in crime. Hun naïviteit en gebluf leidden tot een financieel debacle. Noem het een crime passionnel - want het was uit liefde voor muziek dat zij de droom van een groot popfestival in Nederland najoegen. Het eerste meerdaagse popfestival op het Europese continent.

  Het Holland Pop Festival op 26, 27 en 28 juni in Rotterdam trok tussen de tachtigduizend en honderdduizend mensen. Het was meer een 'toegift op de jaren zestig', zoals het ook wel wordt genoemd, dan een prelude op de politieke jaren zeventig. Visser: 'Ik had nauwelijks politiek benul. Provo was volledig aan mij voorbijgegaan. Ik heb geen moment gedacht aan een politiek statement. Op het podium klonken wel protestliederen tegen Vietnam, maar daar ging het mij niet om. Het ging mij louter om de muziek. The Birds, Jefferson Airplane, Dr. John the Nightripper, Pink Floyd, Santana. Popmuziek was een subcultuur, nog geen big business.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen