• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2006

  Verhouding tussen volk en regenten in de zeventiende eeuw

  ‘Als de ambachtsman fluweel gaat dragen, loopt de openbare orde gevaar’

  Door: Luc Panhuysen

  De gebroeders De Witt werden in 1672 op gruwelijke wijze vermoord door boze Hagenaars. Het was niet de enige keer dat regenten de allesverscheurende haat opriepen van het 'grauw'. Wat was de oorzaak van deze haat? En waarom richtte die zich nooit op de prinsen van Oranje?

  Jacob de Witt, de vader van de gebroeders, was een goede vriend van Jacob Cats. Als moralist en opvoeder was hij sterk aan Cats verwant. Hij was alleen een minder begaafd dichter. Het weerhield De Witt er niet van de levenslessen voor zijn zoons op rijm te zetten. Veel van die lessen gaan over jaloezie. Hoe die te vermijden? Hoe er ongevoelig voor te worden? Als elke zeventiende-eeuwer kende hij het schrijnende gevoel. Hij dichtte:

  Een ander benijden,
  Is zich zelven snijden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen