• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Uitholling van de Amerikaanse democratie

  Door: Jos van der Burg

  Een goed functionerende democratie vereist dat burgers kunnen stemmen. Dat is een vanzelfsprekendheid die in Amerika onder druk staat. Veel staten maken het minderheidsgroepen steeds moeilijker hun stem uit te brengen. Doelbewust zoeken Republikeinse politici naar wettelijke sluipwegen om stembarrières op te werpen voor deze burgers, die overwegend op de Democratische Partij stemmen. Voorbeelden van deze voter repression zijn controversiële identificatiemethoden, een verplicht straatadres (indianenreservaten hebben geen straten met huisnummers), sluiting van stembureaus zodat kiezers niet in hun buurt kunnen stemmen, en verlies van stemrecht als je een paar jaar niet bent gaan stemmen. De uitkomst van verkiezingen wordt ook gemanipuleerd door de grenzen van stemdistricten te veranderen, zodat Republikeinen er de meerderheid vormen. Het Hooggerechtshof verzette zich altijd tegen deze aantastingen van de Voting Right Act uit 1965, die iedere Amerikaanse burger stemrecht garandeert. Maar sinds twee geruchtmakende uitspraken (in 2013 en in dit jaar) van dit hoogste Amerikaanse rechtsorgaan staan de sluizen voor voter repression open. De documentaire All In: The Fight for Democracy (Amazon Prime) toont de lange strijd voor stemrecht en laat zien hoe deze verworvenheid steeds meer wordt uitgehold. De tot actie oproepende film stemt somber over de toekomst van de Amerikaanse democratie.

  - Jos van der Burg is redacteur bij de Filmkrant

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen