• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Turfvaart hielp Holland vooruit

  Nieuws - Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Door: Geertje Dekkers

  Holland dankte zijn economisch succes in de ‘gouden’ zeventiende eeuw mede aan het eigen tekort aan turf. Dat laat archeoloog Wouter Waldus zien in zijn proefschrift De Zuiderzee als transportlandschap, waarop hij onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  Iets na 1600 verging een vrachtschip op de Zuiderzee, in een deel dat inmiddels droog ligt en zuidelijk Flevoland heet. Het schip had turf aan boord, waarschijnlijk bedoeld voor Hollandse haarden en ovens. Voordat het zonk, leidde de bemanning materieel gezien een goed leven, zo blijkt uit de goederen die ze gebruikten. Er waren koperen pannen een boord, een zilveren lepeltje om de oren mee schoon te maken en bewerkt servies van steengoed, zoals een bierpul met de stichtelijke woorden Aus diesen pot sal man dreinken und dabei Gottes gedencken.

  De relatieve welvaart op het gezonken schip illustreert het belang van de turfvaart over de Zuiderzee in de periode 1550-1700. Turf was een veelgebruikte brandstof, maar in Holland was die beperkt beschikbaar, onder meer doordat in de voorgaande eeuwen al veel veen was afgegraven. Daarom was in de late Middeleeuwen aanvoer uit de noordoostelijke gewesten op gang gekomen, via de Zuiderzee. En die had belangrijke voordelen voor het gewest Holland.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen