• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2007

  The charge of the light brigade op de Krim

  ‘Dit is geen oorlog. Het is dwaasheid’

  Door: Bart Stol

  In 1854, tijdens de Krimoorlog, stortten 666 Britten zich in een hopeloze aanval op Russische kanonnen. Hun charge kostte de nodige levens en liep op niets uit. Toch werd deze charge of the light brigade in Groot-Brittannië hét voorbeeld van plichtsgetrouwe heldenmoed. Maar met die moed en trouw viel het wel mee, blijkt uit verslagen van ooggetuigen.

  'Lord Raglan wil dat de cavalerie zich snel naar het front begeeft. Volg de vijand en probeer hem ervan te weerhouden de kanonnen weg te slepen.' Aldus luidde een van de meest beruchte bevelen uit de militaire geschiedenis. Opperbevelhebber lord Raglan gaf de opdracht aan zijn Britse infanterie-eenheden tijdens de Krimoorlog (1853-1856). Samen met Franse troepen vormden de Britten een expeditieleger dat op het Oekraïense schiereiland de Krim streed tegen de Russische tsaar.

  Een van de infanterie-eenheden aarzelde geen moment toen zij Raglans bevel kreeg. De dragonders, lansiers en huzaren van de lichte brigade (zie kader) stegen te paard en vielen frontaal aan op de Russische artillerie die twee kilometer voor hen in de vallei stond opgesteld. Het was een dappere, maar riskante aanval. Bovendien was er een vergissing in het spel. De kanonnen waarop de lichte brigade zich stortte, waren niet de kanonnen die lord Raglan bedoelde: hij doelde op Brits geschut. De charge van de lichte brigade was dan ook een blunder, die de nodige levens kostte.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen