Home Steun voor muzikanten

Steun voor muzikanten

  • Gepubliceerd op: 1 november 2021
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Steun voor muzikanten

Vooraanstaande vrouwen in de Nederlandse Republiek droegen serieus bij aan het muziekleven. Ze huurden bijvoorbeeld muzikanten in om composities te schrijven, zetten een orkest op, of betaalden mee aan de aanschaf van orgels. Hoewel de meeste vrouwen geen geld mochten uitgeven zonder toestemming van vader of echtgenoot, ondersteunden weldoensters de muziek op eigen initiatief. Dat laat Veronica van Amerongen zien in haar proefschrift Dames in majeur. Vrouwelijk muziekmecenaat in de Republiek der Nederlanden, waarop ze onlangs promoveerde aan de Universiteit Utrecht en dat begin 2022 wordt uitgegeven.

Een opvallend voorbeeld was Anna van Hannover (1709-1759), echtgenote van stadhouder Willem IV. Ze zette onder meer een hoforkest op poten, betaalde voor composities en voorstellingen, en stelde de indertijd bekende Christian Ernst Graf aan als hofcomponist.

De betalingen waren niet alleen gunstig voor de muzikanten en hun publiek. Door hun financiële steun bevestigden de vrouwelijke mecenassen hun doorgaans toch al voorname status.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2021