• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Steun voor muzikanten

  Nieuws - Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Door: Geertje Dekkers

  Vooraanstaande vrouwen in de Nederlandse Republiek droegen serieus bij aan het muziekleven. Ze huurden bijvoorbeeld muzikanten in om composities te schrijven, zetten een orkest op, of betaalden mee aan de aanschaf van orgels. Hoewel de meeste vrouwen geen geld mochten uitgeven zonder toestemming van vader of echtgenoot, ondersteunden weldoensters de muziek op eigen initiatief. Dat laat Veronica van Amerongen zien in haar proefschrift Dames in majeur. Vrouwelijk muziekmecenaat in de Republiek der Nederlanden, waarop ze onlangs promoveerde aan de Universiteit Utrecht en dat begin 2022 wordt uitgegeven.

  Een opvallend voorbeeld was Anna van Hannover (1709-1759), echtgenote van stadhouder Willem IV. Ze zette onder meer een hoforkest op poten, betaalde voor composities en voorstellingen, en stelde de indertijd bekende Christian Ernst Graf aan als hofcomponist.

  De betalingen waren niet alleen gunstig voor de muzikanten en hun publiek. Door hun financiële steun bevestigden de vrouwelijke mecenassen hun doorgaans toch al voorname status.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen