• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Slavernijverleden ABN AMRO was al jaren bekend

  Door: Mirjam Janssen

  Uit onderzoek van het Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) bleek onlangs dat rechtsvoorgangers van ABN AMRO in de achttiende en negentiende eeuw betrokken waren bij slavenhandel. De bank heeft hiervoor haar excuses aangeboden. In 2006 verscheen ook al een rapport over het slavernijverleden van de bank, maar daar is nooit iets mee gedaan. Waarom niet?

  Zeventien jaar geleden wilde ABN AMRO de Amerikaanse LaSalle Bank overnemen, de huisbank van de gemeente Chicago. De stad stelde als voorwaarde dat duidelijk was hoe het slavernijverleden van ABN AMRO in elkaar zat. ABN AMRO vroeg daarop History Associates Incorporated onderzoek te doen. Dat benaderde verschillende Nederlandse onderzoekers, onder wie zelfstandig historicus Arno Bornebroek.

  Op basis van maandenlang archiefonderzoek brachten de onderzoekers het slavernijverleden van alle rechtsvoorgangers in kaart. De conclusie was dat die banden hadden met de slavenhandel in Noord- en Zuid-Amerika. Ook waren ze betrokken bij handel in producten die afkomstig waren uit slavengebieden in de VS. Het rapport kwam terecht in Chicago en daarna gebeurde er weinig meer mee. ‘Het ging de Amerikanen om transparantie,’ zegt Bornebroek. ‘De relatie met slavernij moest worden aangetoond.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen