• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 3/2014

  Simon Stevin (1548-1620)

  Het genie achter Maurits

  Door: Geertje Dekkers

  Alleskunner Simon Stevin benaderde de oorlog als een reeks meetkundige problemen. Zijn kennis van de wiskunde droeg hij over op prins Maurits, die er grote militaire successen mee haalde.

  ‘Naar ik verneem, is er een groot werk uitgekomen, dat op het titelblad den naam van onze Prins Maurits draagt; het bevat zijn Wisconstighe Ghedachtenissen, is uitgegeven door Simon Stevin, wiskunstenaar en een vriend van den Prins,’ schrijft Ubbo Emmius in 1608.

  De latere rector van de Groningse Academie is niet te spreken over het boek: ‘Stevin heeft er zijn eigen meer dan onzinnige en ongerijmde meningen ingelast: dat de aarde beweegt, dat zij licht geeft uit zichzelf, dat zij een achtste planeet is…’ Volgens Emmius beweert Stevin zelfs dat ‘de maan bewoond is en dergelijke. Goede God, waar gaat het ongeloof heen!’ Als Stevin gelijk heeft, ‘is Mozes een leugenaar en liegt de gehele Schrift’.

  Helemaal goed geïnformeerd is Emmius niet. Stevin beweert nergens in het boek dat de aarde licht geeft of dat er leven is op de maan. Maar dat de aarde beweegt, schrijft hij wel. Stevin is een van de eerste verdedigers van het heliocentrisch wereldbeeld in de Republiek. Net als Copernicus vóór hem, gelooft hij dat de aarde om de zon draait. En dat vertelt hij ook aan zijn voornaamste leerling, prins Maurits van Oranje.
   

  Net als Copernicus vóór hem, gelooft Stevin dat de aarde om de zon draait. 

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen